Με αφορμή των βάσεων εισαγωγής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, που ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες, θα ήθελα να δώσω τα πιο  θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους διαγωνιζόμενους μαθητές, οι οποίοι μετά από μια πολύπονη προσπάθεια, ολοκληρώνουν έναν κύκλο της ζωής τους.

Οι μαθητές που πέτυχαν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βλέπουν τους κόπους τους να δικαιώνονται. Μπροστά τους ανοίγονται νέοι ορίζοντες όχι μόνο για την πνευματική τους καλλιέργεια αλλά και για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, με  νέα ερεθίσματα, εμπειρίες και ευκαιρίες για τη ζωή και το μέλλον τους.

Απευθυνόμενος σε όσους μαθητές δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους, θα ήθελα να τους πω ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται και ότι αξίζει να ξαναπροσπαθήσουν, αν το θέλουν πραγματικά. Κυρίως, όμως, να τονίσω πως οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι το εφαλτήριο για έναν καινούριο κύκλο ζωής που ξεκινά μετά τα σχολικά χρόνια, αλλά δεν είναι η μοναδική ευκαιρία. Η ζωή δίνει πάντα ευκαιρίες σε όσους είναι ενεργοί για να τις αδράξουν, έχοντας υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία για το μέλλον.

Συγχαρητήρια αξίζουν,επίσης, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών, που στάθηκαν δίπλα τους και με τη συνεχή στήριξη και την αγάπη τους, συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτήν την επιτυχία.

Για αυτό, παρόλη τη  δύσκολη  συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση ενός τέτοιου περιβάλλοντος, ώστε οι νέοι μας να έχουν όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες για την ευόδωση των στόχων τους και την αξιοποίηση των γνώσεων και των προσόντων τους, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και προοπτική.

Το σύστημα τούτο των Πανελλαδικών εξετάσεων που εξυπηρέτησε το εκπαιδευτικό σύστημα για πολλές γενιές, εξάντλησε τη δυναμική του και ήρθε η στιγμή να προσαρμοστεί, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής                                                                                  

Π/θμιας& Δ/θμιας Εκπαίδευσης

Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης

Γεωλόγος-Θεολόγος