Με ιδιαίτερη χαρά σας φιλοξενούμε σήμερα για την ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνει το ΥΠ.Π.Ε.Θ για την εκπαιδευτική πολιτική για τους πρόσφυγες. Απώτερος σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να υλοποιηθεί με μεθοδικότητα το σχέδιο για την εκπαίδευση τους.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που βρίσκεται ήδη στον πέμπτο του χρόνο, μαζί με άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως οι εμφύλιες συγκρούσεις και η τρομοκρατία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, έχουν προκαλέσει τεράστιες ροές προσφύγων που σήμερα χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης αγωνιζόμενοι να επιβιώσουν.  Οι πρόσφυγες όταν  στερούνται για µεγάλοδιάστηµα βασικά κοινωνικά αγαθά και πολιτικά δικαιώµατα χάνουν σιγά σιγά τηνεµπιστοσύνη στον εαυτό τους και την κοινωνία, αδυνατούν πλέον να λειτουργούν ωςαυτόνοµαάτοµα, χάνουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες τους. Όλα αυτά λειτουργούναρνητικά ως προς την ένταξη τους στο σχολείο και στην κοινωνία που ζουν. Η ευθύνη γιατην κοινωνική και πολιτική τους υπόσταση περνάει στο κράτος, σε ισχυρές και κυρίαρχεςδοµές έξω από τους ίδιους. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη πρωτοβουλίας και τους καθιστά θεατές.

Μέσα στα πλαίσια αυτά  η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Υπουργός κ. Φίλης, όχι απλά μια εκπαιδευτική προτεραιότητα αλλά κυρίως ένα ανθρώπινο δικαίωμα μια τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.